Нотатки сомельє

Як правильно поєднувати вино та їжу

Основні правила фудпейрінгу – Блог про вино і міцних алкогольних напоях Wine Blog
Правила фудпейрінгу – Блог про вино і міцних алкогольних напоях Wine Blog

Один з найкращих способів насолодитися смаком їжі - підібрати до неї вино, що підкреслить вишукані нотки вашої улюбленої страви. У цій статті я зібрала кілька основних правил фудпейрінгу, дотримуючись яких ви зможете створювати унікальні та неймовірно вишукані поєднання їжі і вина.

Основні правила фудпейрінгу

Перш ніж перейти до основних правил поєднання вина та їжі, важливо уточнити, що насправді, є два способи фудпейрінгу. Ви можете обрати вино, яке доповнить страву або підсилить її.

Наприклад, доповненням до розкішної сирної страви може стати вино з високою кислотністю, таке як Піно Грі або Совіньйон Блан. Правильне поєднання - це вино, яке розкриває багатство їжі. Звучить просто, як це і повинно бути. Я не є прихильником надмірних складнощів і строгих правил, а віддаю перевагу експериментам в пошуках унікальних смаків. Тому вірю, що досить слідувати декільком основним рекомендаціям, щоб впевнено створювати вишукані гастрономічні пари.

Фудпейрінг – Блог про вино Wine Blog

Дотримуйтеся балансу тіла та міцності

Обираючи вино до їжі, необхідно переконатися в тому, що страва і вино, яке ви будете пити, знаходяться в гармонії між собою і є рівними партнерами, не пригнічуючи смаки один одного. Найпростіший спосіб знайти цей баланс і створити класичне поєднання - порівняти насиченість напою та їжі.

Для ситних страв потрібно більш міцне вино. Каберне Совіньйон прекрасно поєднується із відбивними з баранини на грилі, тому що вони такі ж повнотілі, як і вино. Якщо на вечерю ви приготували французьку рибу пашот, її прекрасно доповнить легкий і делікатний Соаве.

На рівень насиченості їжі впливає її жирність, а тіло вина можна визначити за кількістю алкоголю і тривалостю витримки. Вина з вмістом алкоголю менше 12 відсотків, як правило, більш легкі, а вина з вмістом понад 14 відсотків - важчі.

Як підібрати вино до страви

Звертайте увагу на таніни в червоних і солодкість в білих винах

Смак вина завжди збалансований, але за допомогою їжі ви можете змінити цей баланс на свою користь і підкреслити саме ті нотки, які вам подобаються найбільше. Певні компоненти страви можуть посилити або знизити кислотність і солодкість вина, а також його гіркоту і танінність. Солодкість у вашій страві може зробити смак сухого вина кислим, але буде відмінно поєднуватися з солодкуватим білим вином.

Таніни краще взаємодіють з жирами, сіллю і прянощами. Насичені жирні страви, особливо м'ясні, зменшують силу танінів, завдяки чому міцне вино, таке як Каберне Совіньйон, здається більш м'яким. Однак занадто солона їжа підсилює сприйняття танінів і може зробити вино різким і в'язким. Пряні ноти в їжі також не найкращий варіант поєднання з міцними винами, такі страви краще поєднуються з фруктовими або трохи солодкими винами.

Уважно варто підбирати і вина до десертів. Десерти, що солодші за вино, з яким їх подають, роблять смак напою тьмяним. Кращі поєднання вин і десертів побудовані на гармонії не дуже солодкого десерту із солодшим вином.

Блог про вино Wine Blog

Підбирайте вино до найяскравішого компоненту страви

Одне з найпростіших, але найбільш ефективних правил фудпейрінгу. Визначте домінуючий елемент у страві та підбирайте відповідний напій. Найчастіше це соус, спеції або спосіб приготування. Смажена курка під соусом з темного вина та грибів з тонким карамелізований смаком підійде до повнотілого червоного, в той час як куряча грудка в вершково-лимонному соусі вимагає свіжого білого вина.

Використовуйте ці рекомендації і пам'ятайте, що смаки і уподобання суб'єктивні та дуже індивідуальні. Обирайте те, що подобається вам і насолоджуйтеся власними шедеврами фудпейрінгу!