Нотатки сомельє

Червоне вино до риби і морепродуктів

Червоне вино до риби і морепродуктів – Блог про вино Wine Blog
Червоне вино до морепродуктів та риби  – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Біле - до риби, червоне - до м'яса. Це одна з поширених помилок, з якою шанувальникам вина постійно доводиться мати справу. Але цей міф дуже легко зруйнувати, знаючи основні правила фудпейрінга, смакові характеристики тієї чи іншої риби і вина. Про це читайте в моїй новій статті.

Які червоні вина підходять до страв з риби

На вибір вина найбільше впливає спосіб приготування або соус, а не сама риба. Риба, приготована на грилі, дуже добре поєднується з легкими червоними винами з нотками дуба, тому що димність деревного вугілля поєднується з ароматами дерева у вині. Найкращий варіант - обирати вина з дуже невеликою кількістю танінів або без них. Це особливо актуально, якщо в страву додають сік лимона. Кислотність і таніни зіштовхуються, залишаючи пекучий, гіркий, металевий післясмак.

Обираючи червоне вино, звертайте увагу на легкі або середньої щільності, з чистим і свіжим смаком. Інтенсивність фруктів і алкоголь повинні бути врівноважені бажаною кислотністю.

Domaine Des Billards – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog
Pinot Noir – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Найбільш класичним поєднанням можна назвати смаженого тунця на грилі з легким, свіжим, прохолодним Піно Нуар. Вино з низьким вмістом алкоголю і яскравою кислотністю підкреслює текстуру риби, не пригнічуючи її. Можна також поєднувати соковите червоне Божоле з тушкованим стравою з риби і морепродуктів, приготованим на рибному бульйоні та червоному вині.

Якщо ви роздумуєте про більш зріле червоне вино з підлісним, рослинним, злегка м'ясистим присмаком, то додайте в страву трохи землистих ноток. Гриби, коренеплоди, гарбуз і горіхи підійдуть. Наприклад, якщо у вас печеня з тріски з лисичками, ви можете обрати щось з традиційних вин Ріохи з ароматом кокосового дуба, осіннього листя, м'яса, вишні, молочного шоколаду зі свіжим післясмаком.

Коли ви поєднуєте вина з рибою з більш м'ясистою текстурою, а також з рибою з рожевою м'якоттю, такою як тунець і лосось, діапазон вибору збільшується, рожеве і світліші червоні вина часто підійдуть до такої рибі краще ніж білі. Наприклад, охолоджене Піно Нуар однаково добре поєднується з обсмаженим тунцем або лососем. Також можна обрати соковиті червоні сорти, такі як Шинон, австрійський Цвайгельт або італійське Дольчетто.

Правила поєднання риби і червоного вина

Отже, коли можна поєднувати червоне вино з рибою? Все зводиться до текстури і смаку. Одна і та ж риба, приготована по-різному, може поєднуватися як з червоним, так і з білим - все залежить від того, як ви її готуєте і якої текстури вона набуває. Більш ситна риба, приготована ​​в духовці, наприклад смажений лосось, добре поєднується з червоним. З іншого боку, ніжний лосось, приготований на оливковій олії, краще поєднується з білим.

Червоне вино і тунець – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Основне правило - поєднувати текстуру морепродуктів і риби з тілом - легкістю або насиченістю вина. Більш легкі страви добре поєднуються з менш щільними червоними сортами, такими як Гренаш, Сіра або Піно Нуар. Більш важкі та м'ясні страви, такі як смажена риба-меч і тунець, добре поєднуються з більш сміливими червоними винами, такими як Гаме.

Червоне вино – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog