Культура вина

Вина України: виноробні півдня та Карпатських гір

  • Виноробня Колоніст – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Виноробня Коблево – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Виноробня Чизай – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog

Наша країна має багату історію в виноробній галузі. Виноробство - велика частина української спадщини. У цьому матеріалі я спробувала охопити найвідоміші бренди, які виробляють виняткові вина на території України.

Провідні виробники українського виноробства

Унікальний клімат України дозволяє виробляти вино майже у всіх регіонах країни, проте сучасними лідерами є західний і південний регіони. Є виноробні, історія яких сягає до дев'ятнадцятого століття, а також нові бренди, що стрімко завойовують ринок. Виноробні тут такі чарівні та якісні, що вам обов'язково варто відкрити для себе смак цих вишуканих вин.

Зараз Україна складається з трьох основних виноробних регіонів. Це, безумовно, найбільша територія на південному заході навколо міста Одеси, яка становить майже 50% від загальної площі, виноробні Закарпатської області, а також території на південь від річки Дніпро в районі міст Херсон і Миколаїв. У 2019 з 41,5 тисячі гектарів українських виноградників було вироблено 133,4 мільйона літрів вина з 180 сортів винограду, в тому числі локальних і автохтонних сортів.

Одеса - столиця українського виноробства

У найпівденнішій точці України, на кордоні з Молдовою, розташовані виноградники Колоніст. Ключем до успіху бренду Колоніст є те, що його виноградники знаходяться на тій же широті, що і регіон французького Бордо і регіон італійського П'ємонту. Колоніст - один з найпопулярніших винних брендів в Україні, що виробляє 200 000 пляшок на рік. Виноградники Колоніст можуть похвалитися такими популярними європейськими сортами, як Шардоне, Каберне, Мерло, Рислінг та іншими. Каберне Мерло «Висока Гамма» - одне з найкращих вин, що пропонує Колоніст. Цей напій вдало передає найтонші відтінки сорту Каберне, поєднуючи в ароматі нотки чорних ягід, трав і винограду. Вино чудово поєднується з бараниною та іншим м'ясом.

Історія іншого сімейного підприємства почалася недалеко від села Великодолинське Одеської області, відомого як найуспішніший виноробний регіон України. У 1998 році Рубен і Роберт Гулієви придбали саджанці винограду у французької компанії. В даний час виноробні належить майже 200 гектарів виноградників з численними сортами винограду, такими як Каберне Совіньон, Мерло, Шардоне, Рислінг, Трамінер та іншими. Сухе біле вино Chardonnay Select вважають фірмовим вином компанії. У цього вина легкий приємний аромат з нотками ананаса, хлібної скориночки, ніжних цитрусових відтінків і фруктовий смак.

Один з найдавніших теруарів Європи - Шабо. Прабатьками виноробства в цьому регіоні вважаються стародавні греки. Саме вони більше 2,5 тисяч років тому заснували на березі Чорного моря поселення Тіра (пізніше - місто Аккерман) і першими висадили тут виноградники. Багатовікові традиції шабського виноробства лягли в основу створення в 2003 році компанії Шабо - українського виноробного комплексу з повним циклом виробництва. Сьогодні широкий асортимент продукції Шабо представлений у всіх регіонах України, а також в країнах Європи і Азії.

Вина Миколаївській області

Кращий спосіб отримати насолоду від бокалу високоякісного вина - це випити його, милуючись виноградниками площею понад 2500 гектарів. У Коблево у вас буде така можливість. Коблево - безумовно, один з найвідоміших українських винних брендів. Виноробня також має досить масштабне виробництво, випускаючи більше 45 мільйонів пляшок на рік. Перлиною виробника є Каберне Совіньон з добре збалансованим смаком, який поєднує в собі стиглі таніни і пряні нотки.

Винороби бренду Бейкуш змішують вина з різних сортів, щоб показати стиль своєї виноробні і особливості місцевості, де росте виноград. В результаті виходить яскраве і смачне вино, яке неможливо повторити в жодному іншому регіоні. Виноградники бренду ростуть в унікальному місці, на мисі Бейкуш, береги якого омиваються з одного боку Березанським Лиманом, з іншого Бейкушською затокою. На загальній площі в 11 га висаджено традиційні французькі, італійські та грузинські сорти, такі як Шардоне, Рислінг, Совіньйон Блан з білих і Піно Нуар, Мерло, Сапераві і Каберне Совіньон з червоних.

Виноробня князя П.М. Трубецького - унікальний об'єкт винного туризму в Україні. Збір врожаю приваблює на виноробню Трубецького безліч туристів, не тільки з усієї України, а й Європи. У 2013 році була завершена реконструкція історичної будівлі виноробні 1900 року зі вежею і видовим майданчиком, в якій обладнані дегустаційні зали, відновлено 8 галерей винних підвалів часів Трубецького, які використовуються для витримки і зберігання вин. На території є готель на 10 номерів і атмосферний банкет-хол в старовинному крилі виноробні. Асортимент цього бренду об'єднує в собі кілька колекцій молодих і витриманих вин, марочні вина та лімітовані тиражі.

Закарпатські вина

Одне з найбільших виноробних господарств Закарпатської області - Чизай. У його комплексі гості можуть відвідати винний льох, вивчити процес виробництва і познайомитися з продукцією виноробні. Виноробня виробляє білі, червоні та рожеві вина обмеженими і оригінальними колекціями. Рислінг володіє багатим ароматом і смаковим букетом, зазначеним багатьма цінителями. Інтенсивний аромат фруктів і польових квітів поєднується з легкими нотками спецій і цитрусових. Вино володіє освіжаючим і довгим ніжним післясмаком. Крім того, виноробня організовує екскурсії по долині та її виноградниках.

Ексклюзивне вино від першої ракетки України - Ace by Stakhovsky. У 2015 році видатний тенісист Сергій Стаховський взяв в оренду 20 гектарів землі в Закарпатті та почав вирощувати Мерло, Сапераві і Трамінер рожевий. Два роки команда Stakhovsky wines культивувала грунт, пересаджувала виноград, поливала. І тільки в 2018-му новоспечений винороб зібрав свій перший урожай. Вино цього бренду відрізняється вишуканим смаком і розкішним букетом.