Культура вина

Виноградники сонячної Тоскани

  • Виноградники Тоскани – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Сонячний регіон Тоскана – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Тоскана — Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog фото

Відкрийте для себе найбільш сонячний регіон Італії, особливості сорту Санджовезе і дивовижні вина Тоскани. Я хочу своїми очима показати вам чарівність і пристрасть, які може запропонувати цей регіон. Прекрасні місця, щоб покуштувати вишукане вино, сир пекоріно, в'ялене м'ясо і відкрити для себе незаймані середньовічні села з їх безцінною атмосферою.

Подорож до серця Італії

Вино було частиною тосканської цивілізації більше 3000 років. З тих пір, як стародавні етруски оселилися на пологих пагорбах Тоскани, виноградарство і виробництво вина були невід'ємним елементом повсякденного життя і навіть вважалися містичними. Як і у стародавніх греків, виноградна лоза і оливкове дерево були основою етруської дієти і вважалися священними рослинами, що рятують життя. У наші дні, коли лікарі постійно знаходять все нові докази користі для здоров'я вина і оливкового масла, велика іронія полягає в тому, що етруски усвідомили це кілька тисяч років тому!

Виноробство в Тоскані розвивалося протягом століть, і нові методи були введені римлянами, християнськими ченцями в середні століття і заможними аристократами в епоху Відродження. Деякі відомі тосканські вина, такі як Вино Нобіле ді Монтепульчано, стали популярними за межами Італії з 16 століття, Вільгельм III і Джонатан Свіфт обожнювали його.

Тоскана - це набагато більший регіон, ніж багато хто думає, і він включає в себе безліч різних виноробних регіонів і типів клімату. Єдине, що об'єднує більшість регіонів, - це вибір сортів винограду. В цілому, Санджовезе є домінуючим червоним сортом, а Треббіано - домінуючим білим сортом. Північний Захід Тоскани гористий і знаменитий красивими Апуанскими Альпами, джерелом води Сан-Пеллегріно і мармуровими кар'єрами, які сам Мікеланджело відвідував для створення своїх скульптур.

Клімат на півночі континентальний з жарким літом і холодною зимою. Крім того, в Північній Тоскані середньовічне місто-фортеця Лукка є одним з найкрасивіших місць в Італії. Вино роблять на пагорбах навколо Лукки, що йдуть до села під назвою Монтекарло, а винна дорога називається Страда дель Віно.На південь від К'янті лежать міста на вершинах пагорбів Монтальчіно і Монтепульчано і відповідні DOCG Брунелло ді Монтальчіно і Вино Нобіле ді Монтепульчано.

Тут, особливо в Монтальчіно, ви можете знайти одні з найбільш аристократичних маєтків Італії, де виробляються одні з найбільш висококласних і найдорожчих вин в країні.

Виноград сонячної Тоскани – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog фото
Монтепульчано – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog фото

Монтепульчано - вишукані традиції виноробства

Чарівне тосканське місто, часто званий «мініатюрною Флоренцією» за поєднання красивих церков, прекрасного мистецтва і архітектури, а також жвавої культури кафе, Монтепульчано давно відомий як батьківщина вин, якими в минулі століття насолоджувалися дворяни (звідси і назва «vino nobile»). Папи, поети і політики першими прославили вина регіону, але його популярність збереглась завдяки пряним смакам і збалансованій кислотності вин.

Можливо, найменш відомий з «великої трійки» DOCG Тоскани (в який також входять Комета і Брунелло ді Монтальчіно), Монтепульчано славиться як своїми винами, так і чудовою природою. Близько 2500 акрів засаджені виноградними лозами, більшість з яких вирощують місцевий сорт Санджовезе під назвою Пругноло, що вказує на його черносливоподібну форму, колір і аромат. Не плутайте вина, вироблені тут, з виноградним сортом Монтепульчано, який повсюдно поширений по всій південній і центральній Італії, особливо в регіоні Абруццо.

Монтальчіно - найяскравіший Санджовезе в регіоні

Гарне тосканське місто на вершині пагорба, Монтальчіно вважається батьківщиною найповнішого і багатого вина Тоскани: витриманого Брунелло ді Монтальчіно. Це щільне, міцне червоне вино входить в число найпрестижніших і затребуваних вин в світі, завдяки чому його виноградники стали однією з найперших нагород DOCG, що коли-небудь присуджувалися в Італії.

Відвідування цього регіону з виноградниками на схилі пагорба, древніми селами і розкішними винами є обов'язковим для будь-якого справжнього поціновувача вина. Тераси, що виходять на схили пагорбів, є однією з найбільш характерних рис цієї красивої сільської місцевості, забезпечуючи ідеальне тло для огляду виноробства.

Хоча DOCG знаходиться відразу за К'янті Классіко і всього в 100 кілометрах на південь від Флоренції, в Брунелло ді Монтальчіно тепліше і сухіше, ніж на виноградниках К'янті, з прохолодними ночами, які забезпечують вентиляцію. Ці м'які середземноморські умови дозволяють сорту Санджовезе Гроссо (він же Брунелло) дозріти до досконалості, часто з вмістом алкоголю 14 і більше відсотків, хоча цей регіон, як правило, першим починає збір врожаю у вересні.

Тутешні вина вважаються більш насиченими і темними, ніж їх кузени з К'янті - на місцевому діалекті ця назва означає «приємне темне вино» - і вони добре поєднуються з соковитими, багатими стравами сільській місцевості Тоскани, такими як рагу з дикого кролика, паста або червоне м'ясо.

З самого початку Брунелло ді Монтальчіно розроблявся як вино з тривалим терміном зберігання, яке піддавалося тривалій ферментації і багато років витримувалося в дубових бочках, щоб перетворити його в інтенсивне вино з яскравими танінами. Навіть вина вікової давнини тут можуть бути приголомшливими.

Монтальчіно – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog фото
Навіть сьогодні вина витримуються мінімум 48 місяців, перш ніж покинути льох, а це означає, що вони можуть продовжувати витончено старіти протягом десятиліть.