Культура вина
Іспанське виноробство: головні особливості і традиції
Іспанський винний ринок - один з найбільш автентичних, самобутніх і багатогранних. Знайомство з Іспанією - неповторне задоволення. Ця країна, мабуть, одне з найкращих місць для дослідження вишуканої кухні, вікових традицій і винної культури. На півострові є ті, хто століттями виробляє вино і робить це так само, як і їхні предки. Є й ті, хто виходить за рамки, експериментуючи з більш сучасними технологіями.
Що потрібно знати про вина Іспанії
Близько 1100 до н.е. фінікійці досягли берегів сучасної Андалусії і принесли виноградарство на Піренейський півострів. Римляни продовжували використовувати їх методи виноробства і вдосконалили систему зрошення. Навіть в той час коли півострів спустошували загарбники, війни і диктатори протягом століть, Іспанія продовжувала розвиватись і впроваджувати нововведення.
Іспанія має найбільшу площу під виноградною лозою серед всіх країн світу. Тим не менш, вона займає третє місце за обсягом виробництва вина - після Італії та Франції. Ця аномалія існує через те, що в Іспанії садять менше лоз на гектар, щоб контролювати врожайність і уникнути водного стресу.
Світ все ближче знайомиться з споконвічними іспанськими сортами винограду, такими як Темпранільйо і Альбариньйо. Але більшість не знає, що деякі з кращих сортів винограду насправді вирощуються в Іспанії. Наприклад, Гарнача і Монастрель. Ці два сорти винограду стали популярними в усьому світі, але Іспанія - їхня батьківщина.
Відомий під своєю міжнародною назвою Гренаш, Гарнача родом з Арагона і має значні посадки на півдні Франції, а також в Італії, Австралії та США. Монастрель (з Валенсії), відомий по всьому світу як Мурведр, також присутній на півдні Франції, в Каліфорнії і в Сполучених Штатах.
Crianza і bodega: основні терміни іспанського виноробства
Roble, cava, vino tinto та інші абсолютно незнайомі слова, які ви кожен раз читаєте на етикетці, обираючи іспанське вино. Багато країн-виробників вина використовують термінологію на місцевій мові, навіть не підозрюючи, що споживачі не знають її значення. Ці терміни іноді збивають з пантелику навіть носіїв мови, оскільки вони носять технічний характер або належать до винного законодавства.
Для того, щоб позбавити вас від стресу і спростити процес вибору вин, я створила словник головних термінів іспанського виноробства, які допоможуть вам швидко зорієнтуватися в асортименті та обрати щось дійсно варте уваги.
Añejo - перекладається як «зріле» і відноситься до вина, витриманого в бочках або пляшках протягом мінімального періоду часу (зазвичай від двох до трьох років).
Bodega - «виноробня» або «винний льох» ( «Адега» в Галісії і «Целлер» в Каталонії). Слова «olor a bodega» - це іспанський вираз, що використовується для позначення неякісного вина з поганим запахом.
Cava - ігристе вино, вироблене за технологією método tradicional, за якої друге бродіння відбувається в тій же пляшці, з якої воно подається. Кава виробляється в семи автономних регіонах Іспанії: Каталонії, Арагоні, Наваррі, Ла-Ріосі, Паїс-Васко, Валенсії та Естремадурі.
Crianza - витримка червоних вин не менше 24 місяців, з яких не менше шести місяців повинні бути витримані в бочках. Білі та рожеві вина повинні витримуватися не менше 12 місяців, з яких не менше шести місяців в бочках.
Denominación de Origen Calificada (DOCa) - «Найменування кваліфікованого походження», вища класифікація, яка призначена для DO, що відповідають стандартам - володіти статусом DO не менше 10 років і коштувати як мінімум в два рази дорожче, ніж в середньому по країні.
Gran Reserva - класифікація витримки, згідно з якою червоні вина повинні витримуватися не менше 60 місяців і не менше 18 місяців в бочках. Білі і рожеві вина повинні витримуватися не менше 48 місяців і не менше шести в бочках. (Для DOCa Rioja червоні вина повинні витримуватися протягом 60 місяців, мінімум 24 місяці як в бочках, так і в пляшках).
Joven - означає «молодий». Вино з такою етикеткою зазвичай майже не витримують в дубі.
Reserva - червоні вина повинні витримуватися не менше 36 місяців і не менше 12 місяців в бочках. Білі та рожеві вина повинні витримуватися не менше 24 місяців і не менше шести місяців в бочках.
Roble - дослівно перекладається як «дуб». Цей термін може з'явитися на етикетці Joven, де він вказує, що вино пролежало в бочці хоча б трохи.
Viejo - іспанське слово, що означає «старий», відноситься до вина, яке пройшло мінімальний період витримки не менше трьох років.
Vino de Pago - іспанська категорія високо оцінених вин з одного маєтку з унікальними грунтами і кліматом, де все вирощування, винифікація і розлив винограду повинні відбуватися на території маєтку.