Life style

Подорож північною Італією: Ломбардія і Емілія-Романья

Путешествие по северной Италии – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Північна Італія настільки ж красива, як і різноманітна топографічно: захоплюючі гірські краєвиди в Доломітах і Альпах, величезні кристально чисті озера, горбисті пейзажі, вкриті виноградниками, вражаючі берегові лінії, чарівні історичні міста й архітектура. У моїй новій статті читайте про головні визначні пам'ятки регіонів Емілія-Романья і Ломбардія.

Емілія-Романья і Ломбардія – гастрономічний тур по легендарним регіонам Апеннінського півострова

Емілія-Романья – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Вздовж Емілієвої дороги розташовані кілька стародавніх історичних міст, наповнених відреставрованими палацами середньовіччя і епохи Відродження. Найбільше місто і головна туристична пам'ятка регіону - Болонья. Місце, де був заснований перший університет в Європі сьогодні відоме, як гастрономічна столиця Італії. Це одне з найкрасивіших міст країни з затишними середньовічними вулицями, морськими портами і безліччю ресторанів. На заході знаходяться міста Модена, Парма і Реджо-Емілія, до яких легко дістатися на поїзді, кожне зі своїми чарівними історичними центрами і гастрономічною вишуканістю.

Ресторан Osteria Francescana –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Модена: ресторан Osteria Francescana і музей Ferrari

Двадцять п'ять хвилин їзди на поїзді відокремлюють вокзал Болоньї від мрійливого містечка під назвою Модена. Це батьківщина Ferrari і бальзамічного оцту - тут перетинаються традиції італійської кухні та майстерність створення культових спортивних автомобілів. Саме тут знаходиться завод-музей Ferrari в Маранелло, де народився творець компанії – Енцо Феррарі.

По інший бік долини, на території сучасної виноробні Opera 02 вже більше 15 років створюють вина, що відображають багатогранний і темпераментний характер терруара. На території виноробні є готель ресторан та басейн з видом на покриті виноградом пагорби.

У Модені знаходиться знаменитий ресторан шеф-кухаря Массімо Ботура, удостоєний трьох зірок Мішлен - Osteria Francescana. Рейтинг The World's 50 Best Restaurants назвав його найкращим рестораном в світі, тому бронюйте столик за кілька місяців. Крім того, вам варто відвідати Меркато Альбінеллі, історичний ринок Модени. Один з найкрасивіших ринків Італії, він ідеально підходить для повсякденної прогулянки.

Модена Opera 02 –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Батьківщина Парміджано Реджано і пармської шинки

Емілія-Романья має репутацію виробника найвишуканіших делікатесів в Італії, з її знаменитими Парміджано Реджано, яєчною пастою, пармською шинкою (відомою як прошутто ді Парма) і бальзамічним оцтом. Також тут вручну виробляють лазанью, тортеліні, фаршировані сиром Рікотта і шпинатом, гарбузом або свининою і рагу з вершковими соусами або просто з маслом alla parmigiana.

З тих пір, як середньовічні монахи ввели їх в дію, методи виробництва сиру залишилися незмінними: вечірнє знежирене молоко змішують з жирним ранковим молоком в мідних чанах, і сири витримуються не менше 12 місяців. Варто замовити ранковий тур на молочну ферму, щоб побачити, як роблять Пармезан.

Прошутто ді Парма – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Пагорби тут усіяні замками, в тому числі відомий Торрекьяра недалеко від Лангірано, де виробляють пармскую шинку і ще один з численних фірмових делікатесів Парми - Salame di Felino. На чудовому схилі пагорба між двома природними заповідниками, зі стежкою, що веде до паломницької дороги Via Francigena, знаходиться виноробня Monte delle Vigne, де виробляють Набукко з фруктовим смаком поєднання виноградних сортів Барбера та Мерло.

Ломбардія: вишукані сири та вино

Розташована між Альпами і річкою По, Ломбардія - найбагатший і найбільш промислово розвинений з усіх регіонів Італії, який пропонує туристам багатство природи і ландшафтів, що складаються з гір, річок і озер. Тут ви знайдете все, від міст з древньою культурою до маленьких сіл, від неповторної атмосфери озер до вражаючих альпійських долин, не кажучи вже про велику різноманітність пропонованих страв і вин, які дивують і зачаровують.

Виноградники Ломбардії – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog
Крім свого головного міста, Мілана, Ломбардія повна менших міст, які приваблюють туристів з усього світу в свої стіни. Озеро Комо славиться винятковою природною красою, прозорими затоками і архітектурою епохи Відродження. Район залишається популярним завдяки розташуванню всього в годині їзди від Мілана. Озеро розташоване біля підніжжя Альп, і в кожному селі та місті вас оточують захоплюючі краєвиди.
Збір винограду Ломбардія – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Бергамо – один із наймальовничіших районів Ломбардії, відомий своїм поділом на два рівні: простора і сучасна нижня частина міста і знаменита фортеця Чіта Альта, справжня історична і художня перлина.

Кухня Ломбардії включає в себе багато рису, овочів, поленти і сиру, а також пасти з начинками, наприклад, Casonsei з Бергамо і Брешії, Marubin з Кремони або гарбузове равіолі з Мантуї.

Сир вироблений в Ломбардії – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Сир, вироблений в Ломбардії, є синонімом високої якості. У кожній області є своя маленька перлина: Казер і Бітті з Вальтеллино, Проволоне, Грана і свіжі Крещенцо з Вальпадани, Куартіроло, Багос, Форман-де-Мут і таледжо з долин навколо Бергамо і Брешії, не кажучи вже про один з найвідоміших італійських сирів – Горгонзола.

Ca'del Bosco Cuvée Prestige Rosé Edizione 43 –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Вина Ломбардії мають давні традиції і виробляються в трьох основних областях. Франчакорта, область між Бергамо і Брешією, де виробляють чудові білі та червоні вина, а також найвідоміше італійське ігристе вино: Franciacorta DOCG. Ольтрепо Павезе - це горбиста місцевість на південь від Павії, де серед старих сіл і замків виробляють 16 білих і червоних вин DOC. Цей район славиться вирощуванням виноградників на терасових землях, підтримуваних камінням, які чіпляються за круті схили.