Культура вина

Руеда - ідеальне місце для виробництва білих вин

  • Руеда — Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Наталія Бурлаченко — Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Вина DO Руеда — Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog

Іспанія протягом тисячоліть створює одні з найкращих вин у всьому світі. Але незважаючи на відданість виноробним традиціям, у виробництві іспанських вин багато що змінилося за останні десятиліття. Подорожуючи по мальовничих виноградниках Руеда, мені вдалося детально дізнатися про сучасні виноробні тенденції та найбільш затребувані вина регіону.

Подорож на іспанські виноградники Руеда

Старовинне і по-іспанськи мальовниче місто Руеда розташовується в муніципалітеті Кастилія і Леон на північному заході Іспанії. Свою назву Руеда ділить з винам, які виробляються в околицях на виноградниках провінції Вальядолід, Сеговія і Авіла. Цитрусові, яскраві та свіжі вина Руеда, які з'явилися в регіоні всього 40 років тому та вже встигли вплинути на смак іспанських вин, економіку країни та її туристичний потенціал.

Виноробний регіон Руеда розташований в долині річки Дуеро, на гладкому плато, яке обдуває темпераментний атлантичний вітер. Були часи, коли тут розташовувалося море і місцевість перебувала під водою. Зараз же виноградники знаходяться на висоті 700-870 метрів над рівнем моря. Ґрунти дуже глибокі, переважно піщано-глинисті або глинисті. Оскільки тут так сухо, виноградарі щовесни викопували колодязі навколо винограду, щоб збирати дощову воду. Однак сьогодні крапельне зрошення скоротило потребу в ручній праці.

Виноградники з більш глинистими грунтами (які часто покриті шаром каміння) виробляють більш насичений Вердехо, тоді як глибокі піщані ґрунти (які стійкі до філоксери), як правило, дають вина з більш м'яким і мінеральним смаком.

Холодна і тривала зима, коротка весна з заморозками змушує лози розпускатися пізно, але завдяки різким перепадам між денною та нічною температурами ягоди зберігають баланс рівня цукру і кислотності, а також свіжі, чисті аромати винограду.

Регіон Руеда: історія і унікальні особливості

Протягом своєї історії Руеда була відома кріпленими винами з виноградного сорту Вердехо, популярність яких з часом знизилася, що змусило виноробів регіону шукати новий підхід до виробництва. Рішення надійшло від бренду Marques de Riscal, який запропонував досліджувати Руеду як місце для виробництва білого вина, яке стало б партнером його червоним з Ріохи.

Кращого рішення не можна було і придумати - високогірне розташування регіону, суворий клімат, багатство Вердехо та дреновані грунти виявилися ідеальним місцем для створення свіжих, насичених білих вин. Така стратегія сприяла відродженню регіону, де сьогодні розташовано безліч виноробень, від невеликих сімейних господарств до всесвітньо відомих брендів, які в сумі виробляють 40% білих вин Іспанії, а Руеда займає третє місце після відомих регіонів Ріоха і Рібера дель Дуеро.

Найпоширенішим виноградним сортом в Руеді є Вердехо - близько 85% з 16 000 га виноградників. Другий за чисельністю сорт - Совіньон Блан, який дозволений як окремий сорт з винесенням DO Руеда, і як купаж з Вердехо. В меншій кількості представлений Паломіно Фіно. І лише 2% регіону засаджені червоним виноградом Темпранільйо, Каберне Совіньон, Мерло і Гарнача.

Перлиною регіону є невеликий запас старих лоз, які представляють близько 10% всієї площі. У цій подорожі мені вдалося побачити виноградники віком близько 120 років, лози яких настільки покручені та вигадливі, що складно повірити, що вони ще плодоносять.

Багато з них живуть на власних коренях, переживши епідемію філоксери завдяки місцевому ґрунту. Сукуваті лози Вердехо, багатьом з яких вже понад 100 років, все ще дають унікальний, високоякісний виноград. Вина з цих ягід є винятковими екземплярами іспанського виноробства.

Біле вино Vinos de La Luz з винограду Вердехо

Лози сорту Вердехо – Блог про вино та міцні алкогольні напої - Wine Blog
Біле вино Vinos de La Luz – Блог про вино та міцні алкогольні напої - Wine Blog

Лози сорту Вердехо ростуть в регіоні Руеда вже більше 10 століть, що зробило виноград дійсно особливим, наповнивши його смак і аромат відтінками гірських трав, стиглих фруктів та свіжої кислотності. Вина з Вердехо неймовірно гармонійні, а їх тривалий післясмак змушує вас знову смакувати Руеду. Винороби регіону традиційно витримують вина на осаді, коли напій лишається в контакті з дріжджовим осадом кілька місяців, що надає йому ще більше глибини і складності. Також зараз практикують технологію витримки в бочках, дерев'яних ємностях великого формату і в цистернах з цементу.

Витримане на осаді вино Cinema Verdejo від Vinos de La Luz, має багатогранний кремовий смак і свіжість цитрусових в ароматі. Незважаючи на унікальну якість вин зі старих лоз, чим відрізняється Valcerracin Verdejo Selection Limitada від Vinos de La Luz, енолог Ноель Мена удосконалила переваги віку та молодості в винах Valpincia Verdejo і Despertar Verdejo, щоб надати вину свіжості та ноток тропічних фруктів.

Контроль якості вин Руеда

Сьогодні територія апелласьона Руеда, складається з понад сімдесяти муніципалітетів: 53 - на півдні провінції Вальядолід, 17 - в західній частині Сеговії і ще 4 - на півночі Авіла.

Всі вина DO Руеда проходять дегустації Кваліфікаційного комітету, який складається з енологів, сомельє, експертів від державних органів та інших фахівців. Вина, які не відповідають стандартам будуть представлені як звичайні «столові вина» і тільки вина виняткової якості, які відповідають усім вимогам, отримають маркування DO.

Регіон Руеда – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
Регіон Руеда отримав свій статус DO 12 січня 1980 року, що зробило його першим офіційним апелласьоном вина в Кастилії і стало досягненням виноробів в сфері захисту головного місцевого сорту Вердехо.