Інтерв'ю
Іспанські вина Vinos de La Luz під керівництвом Ноелії Мени
Продовжую знайомити світ з майстрами виноробства і цього разу мені вдалося поспілкуватися з енологом іспанської виноробні бренду Vinos de La Luz Ноелією Меною. Готуючись до інтерв'ю, я хотіла запитати героїню про прості, на перший погляд, речі: чому Ноелія обрала енологію, чим вона надихається, створюючи вино, і звідки черпає енергію для своєї професійної діяльності.
Енолог Vinos de La Luz Ноелія Мена розповіла про свою професію і сучасні тенденції виноробства
Ноелія Мена має ступінь доктора хімічних наук, магістра енології, виноградарства і винного маркетингу, а також ступінь магістра управління та виноробного менеджменту. Ноелія входить до складу Регулюючої ради Рібера дель Дуеро, яка бере участь в оцінці вин цього регіону і є технічним директором і виноробом бренду Vinos de La Luz в Іспанії.
Вражаюча кількість досягнень. Тут проявляється і міцний характер, завзятість, амбітність і, звичайно, величезна мрія.
Ноелія, Ви вже давно є професіоналом своєї справи, розкажіть, чому саме виноробство?
Мій шлях почався з вивчення хімії в університеті Вальядоліда. Під час навчання на старших курсах, я почала допомагати своєму брату, який в той момент працював на одній з локальних виноробень. Обираючи хімію, я керувалася своїм інтересом до того, як я можу впливати на ті чи інші процеси і реакції. Але згадуючи той період, мені ясно, що саме робота з братом визначила мій професійний шлях.
Важливо і те, що я виросла в сільській місцевості провінції Кастилія і Леон, в маленькому місті Тудера, який розташований посеред виноградників, пшеничних полів і плантацій спаржі. Вже дитиною, я була оточена природою, спостерігала, як орють землю, і навіть тоді знала, що буду пов'язана з сільським господарством.
Скільки років роботи під керівництвом наставника Вам потрібно було, щоб навчитися самостійно робити вино?
Виробництво вина включає безліч різних етапів, починаючи з обрізки винограду і закінчуючи бутилюванням. Навчитися всього цього мені вдалося за два роки, після чого я змогла сама управляти всіма процесами і пішла власним шляхом.
Ноелія, Ваша цілеспрямованість гідна поваги! Але чи достатньо академічної освіти і практики, щоб створювати вина високої якості?
Однозначно, ні! Навіть зараз я постійно вчуся і вдосконалюю свої навички і знання. Професійні курси, теоретичні заняття, робота на виробництві та виноградниках, а також постійна взаємодія з експертами та колегами допомагають мені розвиватися.

Мені стало відомо, що Ви перебуваєте в Регулюючій раді D.O. Рібера дель Дуеро. В чому полягає діяльність ради?
З моменту свого заснування в 1982 році основна функція Регулюючої ради D.O. Рібера дель Дуеро - це гарантувати своєю печаткою справжність вин цього найменування походження, запевняючи споживача, що кожна пляшка з пронумерованою етикеткою на зворотному боці проходить суворий контроль перед тим, як потрапити в келихи.
Наша робота продовжується в розробці вин, забезпечуючи правильне використання дозволених сортів винограду, дотримання різних періодів витримки і те, що вина проходять процес кваліфікації, перш ніж потраплять на ринок з печаткою нашого D.O. Бути членом Регулюючої ради D.O. Рібера дель Дуеро - означає брати участь в сліпих дегустаціях і піклуватися про імідж регіону.
А як Ви ставитеся до того, що рада включила білий виноград Альбілло в список офіційних сортів DO Ribera del Duero?
Альбілло є автохтонним сортом цієї місцевості, тому однозначно позитивно, історична справедливість відновлена. Сусідні DO Rueda і DO Ribera del Duero завжди керувалися негласною домовленостю: Руеда - король білих вин, Рібера дель Дуеро - червоних. Зміна ситуації потребує багато часу. Руеда може виробляти червоні вина з Темпранільйо, Каберне Совіньон або Мерло. Але для того, щоб ці вина завоювали свою нішу, необхідно подолати довгий шлях. Це був лише перший крок.
На Вашому рахунку вже 12 найменувань вин з одного сорту. Це абсолютно різні лінійки, як вам вдалося досягти такого розмаїття?
Моїм головним секретом є те, що я поважаю особливості терруара, вік виноградної лози, якість ягід і допомагаю гармонійно поєднати ці характеристики в єдине ціле за допомогою таких інструментів, як тривалість мацерації, температура, ступінь випалу і якість французького дуба. Так, в 2019 році на авторитетному міжнародному конкурсі Berliner наші вина завоювали п'ять золотих медалей.

Ноелія, дякую за інтерв'ю. Як і всі поціновувачі іспанських вин, я з нетерпінням чекаю Ваших нових шедеврів!