Нотатки сомельє

Італійська класика: які вина обирати до лазаньї

Лазанья та вино – Блог о вине Wine Blog
Червоне вино та лазанья – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Лазанья - це класична італійська страва з багатим насиченим смаком, незалежно від того, чи готуєте ви традиційну лазанью аль форно з м'ясом, обираєте рікоту або вершково-грибну версію. Варіантів приготування існує дуже багато і до кожного рецепту варто підбирати різні вина. Яке вино підходить до традиційної, а яке до вегетаріанської лазаньї та чим керуватися при виборі вина читайте нижче.

Вино і лазанья - ідеальне поєднання

Лазанья, як правило, досить багата на смак, особливо якщо вона складається з соусу бешамель і яловичого фаршу, тому червоне вино - це ідеальний вибір. Стигле, соковите, свіже вино, наприклад, італійське Санджовезе, Гаме з французького регіону Божоле або австрійський Цвайгельт.

Найчастіше сомельє рекомендують обирати італійські вина. Можливо, якесь південне Нерелло Маскалезе з Сицилії або Гренаш з Сардинії. Також ви можете спробувати Дольчетто, Барбера або рожеве вино.

Наталья Бурлаченко – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Підбираючи вино до лазаньї, слід уникати великої витримки і червоних з високим вмістом танінів. Також як і дуже легкі стилі не працюватимуть з такою стравою. Навіть смак вегетаріанської лазаньї зможе їх повністю затьмарити.

Які вина обирати до м'ясної та вегетаріанської лазаньї

Лазанья аль-форно, родом з Емілії-Романьї, є незмінним фаворитом серед відомих італійських страв. Але через безліч смаків, традиційна лазанья з яловичини вимагає стиглих, соковитих червоних вин - Барбера, Гаме, а також більш легкі Кариньян і Санджовезе. Вина з хорошим рівнем кислотності допоможуть підкреслити різні соуси та шари цієї страви.

Поєднання вин з вегетаріанською лазаньєю, природно, буде залежати від начинки. Будь-які варіації з вершками, великою кількістю рікоти або грибів без томатного соусу краще підійдуть до білого вина, яке має низьку щільність, наприклад, Шардоне з невеликою кількістю дубових ноток. Вегетаріанська лазанья з більш ніжним смаком повинна поєднуватися з більш легким, сухим білим стилем, таким як Совіньйон Блан.

Стиль, який прославився в Неаполі, на півдні Італії та в італо-американських сім'ях - червона лазанья. До такого рецепту відмінно підійде Санджовезе. Терпкий і пікантний смак вина добре поєднується з інтенсивністю лазаньї.

Вина до м'ясної та вегетаріанської лазаньї – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Також варто спробувати Альяніко. Вино з достатнім вмістом танінів доповнює багатий і соковитий смак страви, а висока кислотність і смак сухофруктів добре поєднуються з насиченим червоним соусом.

Фірмовий стиль білої лазаньї, популярний в Північній Італії та Європі, підходить до вин з білого сорту Арнеіс. Якщо ви любите лазанью, приготовану з соусом бешамель, вам слід поєднувати її з вином Арнеіс, яке підкреслює бешамель та інші вершкові соуси свіжими зеленими нотами.

Якщо ви віддаєте перевагу грецькому варіанту лазаньї, який називається мусака, вина з сорту Гренаш стануть відмінним компаньйоном до страви з великою кількістю прянощів, овочів і м'яса.