Культура вина

Як писати дегустаційні нотатки

Кожне вино має майже нескінченну кількість можливостей для опису - колір, аромат, смак, структура і безліч інших, не менш цікавих і пам'ятних критеріїв. Універсальним інструментом, який допоможе проаналізувати вино і зберегти його не тільки на сторінках вашого блокнота, але і в пам'яті є дегустаційні нотатки.

Дегустація вина – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Дегустація вина: чому варто записувати свої враження

Є безліч причин, за якими варто писати дегустаційні нотатки. Один з головних аргументів - вони допомагають вам згадати, які вина гідні особливого випадку, які можна пити за буденною вечерею і ті вина, до яких краще не повертатися. Ведення дегустаційних нотаток не вимагає особливих професійних навичок, досить створити власну систему і слідувати їй.

Дегустаційні нотатки описують не лише аромати, щільність і колір. Іноді вони підкреслюють значні відмінності між виноградними сортами, врожаями, методами виноробства або теруарами. Хоча спогади про дегустації кількох вин можуть зберігатися протягом декількох днів або навіть тижнів, коли ви пробуєте багато вин за відносно короткий період часу (винний тур, фестиваль), їх може бути досить важко згадати в подробицях.

Також якщо ви куштуєте багато вин, сам процес дегустації може бути стомлюючим через сенсорної перевантаження ваших рецепторів. Особливо, коли ми намагаємося розрізняти вина, які мають схожість. Між Совіньйон Блан, Шардоне, Сіра і Каберне Совіньйон відмінності буде набагато легше помітити, ніж між чотирма келихами Шардоне з одного регіону.

Природно, майже завжди можна виділити кращі та гірші вина. Однак переважна більшість вин знаходяться десь посередині. Ось чому робити нотатки про дегустації вин корисно і навіть важливо.

Основні правила написання дегустаційних нотаток

Основні правила написання дегустаційних нотаток – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Чи пишете ви нотатки про дегустацію білого вина, нотатки про дегустацію червоних вин або навіть ігристих, чітка структура допоможе вам точно охарактеризувати кожне вино і краще його запам'ятати.

Чи нагадує вам вино про письменника, композитора, модельєра? Чи випили б ви це вино за розкішнею вечерею або на пікніку біля моря? Зробіть все можливе, щоб ваше знайомство з вином стало більш конкретним. Почніть з основ і запишіть виробника, повну назву вина, регіон походження, сорт або різновиди винограду, ціну і, можливо, процентний вміст алкоголю.

Наталія Бурлаченко –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Також зверніть увагу на все цікаве щодо його історії, виноробів, висоти виноградників, типу грунту і т. д. Такі деталі іноді можуть бути якорем для асоціації, коли всі смакові нотатки здаються дуже схожими.

Якщо я не пишу професійну дегустаційну нотатку, де необхідно вказати колір, я звертаю увагу на зовнішній вигляд вина лише тоді, коли воно чимось відрізняється. Тобто я б відзначила вино, яке дуже світле або темне, відносно сорту винограду. Якщо вино каламутне, я можу зазначити, що вино нефільтроване або, можливо, проходить ще одну ферментацію. Якщо я пробую більш старе зріле вино, я можу зауважити, як його колір став темнішим.

Структура вина складається з багатьох частин - кислотність (свіжість), таніни (терпкість), консистенція і текстура. Для звичайної дегустації вин можна використовувати просту шкалу від низького до середнього і високого рівня для кожного з цих критеріїв.

Дегустация вина –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Аромати і смаки - одне і те ж. Навіть коли ми думаємо, що відчуваємо смак малини, насправді ми відчуваємо лише її запах, а рецептори в роті розпізнають виключно солодке, солоне, гірке і кисле. Хоча ця категорія - всього лише один з аспектів вина, зазвичай автори дегустаційних нотаток найбільше зациклюються на ній. Це ягода, а яка? Це кава (в зернах або мелена) або темний шоколад?

Відзначте чотири або п'ять ароматів, але залиште час, щоб конкретизувати решту вина. Крім того, переконайтеся, що у вас під рукою широкий словниковий запас, і заздалегідь подумайте про фрукти, квіти, спеції і т. д.

Тут я перерахувала підкатегорії фруктів в порядку збільшення рівня цукру:

  • Цитрусові - лимон, грейпфрут, кумкват;
  • Гарбузові - диня;
  • Кісточкові - білий персик, нектарин;
  • Зерняткові - груша, яблуко;
  • Тропічні фрукти - маракуйя, манго.
Ви можете зробити аналогічні списки з іншими категоріями ароматів, щоб розкрити інші нюанси вина. Також слід зазначити, чи є аромати і смаки тонкими або сильними і чи змінюються вони в процесі дегустації.

Дегустаційний словник –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Дегустаційний словник

  • післясмак - це те, як довго ви відчуваєте смак вина в роті після ковтка, чим довший у вина післясмак, тим вище його якість;
  • насичений смак - стиглість і в'язкість, густина вина;
  • молоде дерево - ванільний аромат нового дуба, французького чи американського;
  • диня - позначає стиглий, трохи екзотичний фрукт, часто зустрічається в Шардоне;
  • маслянистий смак - враження стиглості з певною м’ясистістю, часто є результатом бочкової ферментації або витримки в бочках;
  • золото - золотий колір вказує на стиглість і солодкість, а також на зрілість;
  • персик або абрикос - аромат цих кісточкових фруктів присутній в ароматних винах з винограду Віонье і вказує на теплу літню стиглість;
  • цегляно-червоний колір - відсутність фіолетових або пурпурних квітів в молодих і менш інтенсивних винах;
  • чорні ягоди - створюють враження стиглості, подобу вишні з відтінком кислотності та без солодкості, схоже на чорну смородину;
  • дерево - це відчуття щільності і танінності;
  • оксамитовий колір - глибокий, насичений гладкий відтінок, який завжди вказує на дуже хорошу зрілість винограду.
Використовуйте ці позначення і поради, які я описала вище, щоб описувати червоні, білі, а також рожеві вина з різним ступенем витримки в своїх дегустаційних нотатках.

Дегустаційні нотатки – Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog