Культура вина

Мальбек: що потрібно знати про головний сорт Аргентини

  • Виноградники в регіоні Мендоса — Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Виноград сорту Мальбек — Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog
  • Виноградники Vinos de La Luz — Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog

Неможливо знайти виноград, який сподобався б кожному, але якщо б мені довелося обирати, це безумовно був би Мальбек. Фруктовий, повнотілий і з м'якими танинами, неможливо встояти перед чарівністю цього сорту. Запрошую вас наповнити келих вишуканим Iluminado Paraje Altamira від Vinos de La Luz і дізнатися більше про цей чудовий виноград.

Історія відродження винограду Мальбек

Мальбек - сорт, якому 2000 років, - це виноград з історією. Мальбек виник в Каорі, Франція, де він був вперше виявлений римськими солдатами, що проходять через цей регіон. Згодом вино стало фаворитом таких відомих особистостей, як королева Елеонора Аквітанська, а пізніше і Франциск I, який називав Мальбек "les plantes du roi" (королівські рослини). Французький король наказав посадити виноградні лози по всій країні, від Фонтенбло до Бургундії.

Отримавши таке гучне королівське схвалення, Мальбек переїхав в регіон Бордо, де з тих пір використовується для пом'якшення більш різких танинів Каберне Совіньон. Мальбек швидко став поширеним сортом винограду, що входить в п'ятірку кращих винних сортів Бордо. Однак через погану стійкість винограду до погодних умов і шкідників він ніколи не вважався кращим французьким сортом.

Коли філоксера знищила виноградники по всій Європі в кінці 19 століття, французькі виробники були змушені почати все спочатку, і багато хто з них, особливо винороби Бордо, вирішили замінити Мальбек - пізньостиглий виноград, який не завжди добре реагує на холодний і вологий клімат регіону - обираючи більш безпечні сорти, такі як Каберне і Мерло.

Минув час, і вина, виготовлені з інших сортів винограду, набули світової популярності, на відміну від Мальбека. Замість цього він знайшов новий дім в Мендосі, Аргентина, де був вперше висаджений в 1868 році.

Виноград знайшов своє ідеальне місце серед гірських ландшафтів Аргентини; експеримент увінчався більшим успіхом, ніж винороби могли собі уявити. У таких регіонах, як Сан-Хуан, Сальта і особливо Мендоса - де б'ється серце виноробної промисловості Аргентини - Мальбек не просто вижив, він процвітав, і до 1962 року по всій країні було висаджено майже 60 000 виноградних лоз.

У 2020 році урожай Мальбека в Мендосі склав 85% від усього зібраного Мальбека на території країни і хоча коріння винограду (в буквальному сенсі) знаходяться у Франції, саме Аргентина дійсно вивела цей чудовий сорт на світову арену.

Друга батьківщина сорту Мальбек - виноградники біля підніжжя Анд

В регіоні Мендоса виноградники розташовані високо над рівнем моря, з середньою висотою близько тисячі метрів. У міру підйому в гори середня температура знижується, а амплітуда денних і нічних температур збільшується, що впливає на якість ягід і пропонує більш захоплюючий діапазон багатства текстури і аромату.

Тут є чому повчитися, оскільки мимоволі замислюєшся, як сильно необхідно любити свою справу, скільки пристрасті та завзятості вкласти в розвиток тепер уже легендарного сорту, щоб відібрати пальму першості у французів. Адже саме Франція є історичною батьківщиною Мальбека.

Самі аргентинці насилу вірять в свою удачу і кажуть, що за останні 20 років, завдяки флагманському сорту, їм вдалося зробити для світової слави більше, ніж за всю майже 500-річну історію розвитку виноградарства.

Дегустаційні нотатки та фудпейрінг

Основні ноти в келиху аргентинського Мальбека - ожина, слива, чорниця і чорна вишня. Витончені відтінки аромату включають молочний шоколад, квіти фіалки, шкіру і, в залежності від ступеня витримки в дубі, солодкий тютюновий післясмак. Вино відмінно збалансоване, має помірну кислотність і приємні таніни.

Мальбек добре поєднується з яловичиною, качкою, курячою ніжкою, бараниною і свинячою лопаткою. Серед спецій обирайте насичені, такі як: чебрець, розмарин, копчена паприка, коріандр, ягоди ялівцю, гвоздика, ваніль, часник, цибуля-шалот.

Також вино з сорту Мальбек прекрасно підійде до витриманих сирів з коров'ячого та козячого молока, грибів, смажених овочів, солодкого перцю, сочевиці, чорної квасолі та дикого рису.