Культура вина

Як обрати келихи для вина: головні правила та поради

Як обрати келихи для вина – Блог про вино Wine Blog
Вибір келихів для вина – Блог Wine Blog

Ви можете пити вино з будь-якого посуду, чи то келих для вина, кавова чашка або скляний стакан. Однак використання правильного келиха покращує смак вина. Ще кілька років тому це твердження ставало причиною дискусій, але тепер, важливість правильного келиха підтверджена науковими методами і не потребує додаткових аргументів. Крім того, відповідний келих - це не лише смак вина, але і атмосфера і культура його споживання, що є не менш важливим.

Чому так важливо підібрати винні келихи правильно

У 2015 році японська медична група використовувала спеціальну камеру для запису парів етанолу в різних келихах. У своєму дослідженні вчені показали, як різні форми келихів впливають на щільність і розташування парів, відповідальних за рух ароматичних сполук, які впливають на створення більшості ароматів у вині.

З безлічі доступних сучасному поціновувачу келихів, певні форми краще підходять для вживання конкретних сортів вина. Наявність або відсутність ніжки мінімально впливає на смакові якості напою, але якщо ви звикли тримати вино в руці, краще обрати келихи на ніжці, щоб не підігрівати вино, тримаючись за основу келиха.

Підібі келихів для вина –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Келихи для червоних і білих вин

Повнотілі червоні вина та класичний бордоський бленд, зазвичай подають у великих келихах з широкими чашами. Велика чаша дає складним ароматам можливість розсіятися і дотягнутися до вашого носа, в той час як кисень пом'якшує таніни і робить смак більш гладким. Великий келих «Бордо» найкраще підходить до більш сміливих червоних вин, таким як Каберне Совіньйон, Каберне Фран, Алікант Буше або Бордоські купажі.

Келихи для білого вина зазвичай менші і тонші, ніж ті, які використовуються для червоних вин. Більш вузька форма направляє більш тонкий аромат цих вин вгору, а менша чаша довше зберігає охолоджені вина прохолодними. Але повнотілі білі вина, такі як витримані в дубі Шардоне, Віоньє, Біле Ріоха і помаранчеві вина, краще підходять для більшої чаші, яка краще підкреслює кремову текстуру через широку горловину.

Келихи для червоних і білих вин –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Келихи для ігристого і десертного

Ігристі вина, включаючи шампанське, просекко, каву та інші, зазвичай подають в келихах флюте або купе. Тонка форма флюте зводить до мінімуму контакт вина з киснем, що дозволяє довше зберігати шипучість. Келихи купе дозволяють вам відчути себе в ресторані з книг Фіцджеральда 1920-х років.

Солодкі десертні та кріплені вина, такі як портвейн або Ламбруско, подаються в маленьких келихах на ніжці розміром з чарку. Невеликий розмір і вузький обідок зменшують випаровування, підкреслюючи фруктовий смак.

Келихи для ігристого і десертного –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Зверніть увагу на товщину скла

Чим прозоріший келих, тим яскравішим здається вино. Чим тонший обідок, тим менше келих відволікає від вина, коли ви п'єте. Велика чаша і вузький отвір (але не дуже маленький, щоб з нього було легко пити) допомагають посилити аромати вина, надаючи достатньо місця для поширення ароматів, але мало місця для їх виходу.

Видуте вручну скло зазвичай тонше, особливо по краю, і краще балансує, ніж скло, виготовлене машинним способом. У наші дні ви знайдете чимало «комбінованих» келихів з чашами, видути вручну і ніжками машинного виробництва. Вони можуть стати хорошим компромісом для вашого бюджету.

Келихи для вина –  Блог про вино і міцні алкогольні напої Wine Blog

Що б ви не обрали, краще не наповнювати келих більш ніж наполовину і залишити достатньо місця для повітря, щоб випустити аромати. Виняток - флюте, який повинен зберігати шипучість ігристого.