Нотатки сомельє
Літній фудпейрінг: 8 вин до страв на грилі


Вино - це вишуканий калейдоскоп смаків і ароматів. Я обожнюю пробувати нове і експериментувати. У цій статті хочу поділитися з вами унікальними поєднаннями вин і страв на грилі. Запечений лосось або яловичий стейк для шанувальників класики і кукурудза, устриці або хот-дог для тих, хто шукає щось нове.
Вино і страви на грилі - недооцінене поєднання
Прийнято вважати, що традиційним напоєм в жаркий день поряд з грилем є пиво, але я впевнена, що вино і страви, приготовані на вогні, можуть стати відмінним поєднанням!
Завдяки різноманітній текстурі та димному аромату, палітра смаків їжі на грилі, може бути настільки ж складною, як і вино: так чому б не поєднати їх разом? У цій статті я хочу поділитися з вами моїми улюбленими поєднаннями вина і страв, приготованих на грилі.

Хот-дог з гірчицею і Рислінг
У списку класичних страв для пікніка з родиною або друзями - американський хот-дог, що встиг стати популярним навіть у Європі. І хоча існує маса унікальних способів приготування хот-дога, я вважаю по-справжньому смачним поєднання гірчиці, сосиски і квашеної капусти. Хот-дог за цим рецептом варто доповнити Рислінгом.
Найскладніша частина тут - це кислота квашеної капусти. І найкращий спосіб боротися з кислотністю класичного хот-дога - це насолоджуватися ним разом з келихом німецького Ріслінга.

Для того щоб ще більше підкреслити вишуканий густий аромат диму, варто обрати сухе вино, а поціновувачам гострої гірчиці краще звернути увагу на солодке.
Устриці та фруктове Альбаріньо
Завдяки поєднанню глибоководної солоності та землистості, устриці приготовані на грилі виглядають більш ніж витонченими. Але незвичайний і складний смак молюсків не заважає їм поєднуватися з вином. Для устриць не існує нічого кращого, ніж кілька крапель лимонного соку.
Саме тому устриці на грилі варто подавати зі свіжим цитрусовим Альбаріньо, наповненим відтінками тропічних фруктів, грейпфрута, цедри лимона. Кислі ноти відмінно поєднуються з оригінальним смаком і додають трохи природної солоності молюскам. Крім того, хрустка свіжість прекрасно контрастує зі щільною липкою текстурою устриці.

Кукурудза на грилі та Шардоне
Все геніальне просто, як і моя улюблена літня страва - кукурудза на грилі. Свіжі кукурудзяні качани з неповторним солодкуватим запахом підходять і як гарнір і як основна страва. Кукурудзу я рекомендую подавати з аргентинським, каліфорнійським чи французьким Шардоне.
Вино з районів Франції з прохолодним кліматом має різку, мінеральну кислотність. А південні регіони виробляють Шардоне з ароматами меду, білих квітів, груш і персиків. Витримка в дубі додає у смак вершкові нотки.

Каліфорнійське Шардоне, що ввібрало в себе насиченість середземного клімату західного узбережжя США і темперамент Тихого океану визнано одним з кращих зразків цього сорту. Обирайте що вам більше до смаку і не бійтеся експериментувати!
Братвурст і австрійський Цвайгельт
Німецький аналог американського хот-дога - ковбаски з телятини, яловичини або свинини на грилі. Жоден пікнік або барбекю в Німеччині не обходиться без цієї страви. Подавати братвурст краще з червоним вином з виноградного сорту Цвайгельт.
Аромат напою розкривається відтінками червоних яблук, граната і темної сливи сливи. Смак помірно щільний з тривалим післясмаком. Цвайгельт - це досить легке вино. Подаючи його охолодженим, ви відчуєте як свіжість і легка кислинка роблять насичений смак м'яса на грилі більш гармонійним.

Стейки з грибів Портобелло і Піно Нуар
На перший погляд гриби на грилі можуть здатися альтернативою м'ясних страв, але все набагато складніше. Стейки з Портобелло володіють чудовим землистим смаком, щільною текстурою і є абсолютно самостійною стравою.
Піно Нуар відоме своїм ароматом «лісу після дощу», і це прекрасне доповнення до будь-яких грибів. Легка консистенція вина дозволяє не придушувати, а підкреслити більш тонкі аромати Портобелло, нотки червоних ягід роблять післясмак фруктовим. Я рекомендую Піно Нуар з регіонів з прохолодним кліматом, де відчувається землистий смак, а фруктові відтінки не такі яскраві.

Курка на грилі та Ламбруско
М'ясо птиці та біле вино - досить поширене поєднання, але курка, приготована на грилі, має більш глибокий і димний смак. Щоб його підкреслити потрібне вино з досить щільною і насиченою консистенцією. Відмінно підійде ігристе Ламбруско. Глибоке і багатогранне, з нотами червоних фруктів і польових квітів.
Італійський сорт йде корінням в історію Стародавнього Риму і є одним з найбільш автентичних і плідних сортів. Слід подавати охолодженим до 7-9 ° C.

Запечений лосось і рожеве Санджовезе
Незалежно від того, приготований лосось у фользі чи безпосередньо на грилі, відкрите полум'я дійсно підсилює і без того яскравий смак лосося. До таких страв підійде не менш насичене вино. Наприклад, рожеве Санджовезе. Напій на основі італійського виноградного сорту має достатню щільність, щоб зробити лосось більш гармонійним.
Молоді вина з Санджовезе відрізняються пряними нотками, відтінками фруктів і суниці, а витримка в бочках надає напою розкішний дубовий присмак.

Стейк і Мальбек
Поєднання стейка з келихом Мальбека - не просто класика, це по-справжньому легендарний приклад фудпейрінгу. Соковитий яловичий стейк, приправлений яскравими спеціями вимагає виключно насиченого вина.
Щільні таніни врівноважують жирні м'ясні нотки, а глибокий аромат чорних фруктів доповнює яловичину розкішним ароматом. Обирайте аргентинський Мальбек, я рекомендую одне зі своїх улюблених вин Vinos de La Luz Iluminado Paraje Altamira

Літо вже тут і це ідеальний час, щоб спробувати що-небудь з моєї добірки. Досліджуйте нові поєднання і діліться своїми враженнями!