Культура вина

Чому Шардоне називають білим Каберне Совіньйон

Наталія Бурлаченко – Блог про вино і крепких алкогольних напоїв Винний блог Wine Blog

Шардоне - це виноградний сорт, який отримав свою назву від комуни, також званої Шардоне, в регіоні Маконне на півдні Бургундії. До цього дня в місті Макон і його околицях переважають розкішні насадження Шардоне, і саме тут ви до сих пір можете знайти одні з найкращих екземплярів цього вина.

Як з Гуе Блан і Піно Нуар вийшло Шардоне

Виноградники Шардоне – Блог про вино і крепких алкогольних напоїв Винний блог Wine Blog

Вина Шардоне зустрічаються в більшій кількості виноробних регіонів, ніж будь-які інші сорти, вони були основою найвідоміших виноробних регіонів Старого Світу і підняли країни Нового Світу на вражаючі висоти. Але крім цього, Шардоне критикували і шанували більше, ніж будь-який інший сорт винограду - він пройшов через піки і спади і опинився у владі мінливості моди і смаку.

Безумовно, це найпопулярніше біле вино. Винороби люблять Шардоне, тому що його легко вирощувати. А оскільки його смаки не так характерні, як у інших сортів, таких як Рислінг або Совіньйон Блан, Шардоне має перевагу «чистого полотна», яке дозволяє виноробам залишати свій власний відбиток на вині.

Шляхетна історія сорту Шардоне налічує майже тисячу років. І лише нещодавно вченим вдалося розкрити історію цієї виноградної лози за допомогою можливостей генетичного тестування, яке відкриває багато секретів енології. Так, з'ясувалося, що Шардоне був створений з абсолютних протилежностей – витривалого, але простого Гуе Блан і розкішного, але нестійкого Піно Нуар.

Географія Шардоне: французька класика і вина Нового Світу

Вина Шаблі на півночі Бургундії, одному з найбільш знаменитих виноробних регіонів Франції, володіють особливим смаком, який нагадує вологі камені з відтінками дуже зелених фруктів, але без сильного аромату і надмірної легкості Совіньйон Блан. Тут створюють вина набагато вищі за кислотністю і легші тілом, ніж ті, що виробляються на південному узбережжі Кот-д'Ор. Крім того, Шаблі може чудово старіти. Соковитий і освіжаючий в молодості, він зазвичай проходить досить незграбну стадію підліткового віку, коли вино може мати дивні запахи вологої вовни, а потім, приблизно в 10-15 років - це надзвичайно апетитний і вишуканий напій.

Виноградна лоза Шардоне легко адаптується. У дуже гарячих регіонах, таких як виноградники Каліфорнії, Південної Африки та Австралії, вміле виноробство може надати Шардоне ароматів тропічних фруктів і дуба.

Збір Калифорнійського Шардоне – Блог про вино і крепких алкогольних напоїв Винний блог Wine Blog
Ключем до високої якості каліфорнійського Шардоне є клімат. Там, де прибережні тумани уповільнюють процес дозрівання, продовжуючи вегетаційний період цього ранньостиглого сорту, Каліфорнія може виробляти дійсно дуже хороші вина з розкішним бургундським смаком, але без важкості Старого Світу.
Калифорнійське Шардоне – Блог про вино і крепких алкогольних напоїв Винний блог Wine Blog

Сильна сторона Австралії - різноманітний характер місцевого Шардоне. Винороби цієї далекої країни домоглися величезного комерційного успіху завдяки простому фруктовому смаку, приправленому кислотою і, часто, дубовою стружкою. Загальний стиль значно змінився з багатого, дубового і алкогольного на щось більш апетитне і освіжаюче. Такі імена, як Giaconda, Petaluma Tiers Vineyard і Leeuwin, доводять, що австралійці можуть робити Шардоне зі справжньою витонченістю.

Високому рівню кислоти Шардоне з Нової Зеландії можна тільки позаздрити. Незважаючи на репутацію Нової Зеландії як кращого сучасного виробника Совіньйон Блан, в цій країні Південної півкулі роблять прекрасне Шардоне. Також свою приналежність до міжнародного клубу виноробів довели Австрія і Швейцарія, виробляючи відмінні концентровані Шардоне бочкового бродіння.

Характер і особливості Шардоне

Вино біле сухе Vinos de La Luz Callejon del Crimen Chardonnay 2018 – Блог про вино і крепких алкогольних напоїв Винний блог Wine Blog

У всьому світі виробництво Шардоне розглядається як обряд посвячення. Практично будь-який амбітний виробник вина повинен довести, що здатний зробити Шардоне. Справа в тому, що велика частина цього вина - це скоріше продукт, вироблений в погребі, ніж на винограднику. Дійсно, коли люди говорять, що їм подобається смак Шардоне, вони часто мають на увазі, що їм подобається смак дуба або якість витримки.

Ферментація вина в бочках дає таніни і структуру, а також аромати тостів і спецій, таких як гвоздика, ваніль або мускатний горіх. Нові бочки дають вину більше ароматів, а витримка в старих бочках – текстуру. Сьогодні винороби, як правило, зброджують тільки частину вина в новому дубі, а для решти використовують старі бочки, що робить Шардоне більш збалансованим.

Фірмовий яблучно-молочной смак вин з цього сорту є результатом вторинної ферментації, яка перетворює терпку яблучну кислоту в більш м'яку молочну. Уявіть, що зелені яблука перетворюються на вершки. Всі червоні вина піддаються такій ферментації, але Шардоне - єдине біле, яке роблять за такою технологією.

Шардоне відображає терруар. У більш теплому кліматі вино може мати тропічний смак ананаса або манго, а в прохолодних умовах кислотність винограду поєднується з ароматами фруктів, такими як персики і абрикоси. Найвищою майстерністю вважається вміння підкреслити ці особливості, не затьмаривши їх в процесі ферментації та витримки.