Культура вина

Всесвітній день мальбеку: Вшановуючи “винного короля” Аргентини

Всесвітній день мальбеку – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog

Щороку 17 квітня з 2011 року у багатьох країнах світу відзначається Всесвітній день мальбеку (вільний переклад від ісп. Dia Mundial del Malbec). Вже більше десяти років цей день є однією з найяскравіших та найпопулярніших подій виноробного світу. По всій планеті проводяться заходи, присвячені мальбеку, аргентинській кухні та способу життя. Щороку створюється нова тема, пов'язана з мальбеком та аргентинською культурою. Така традиція дозволяє святу зберігати унікальність, залишатися творчим та адаптуватися до особливостей країни.

У минулі роки Київ нарівні з найбільшими світовими столицями святкував цей день — із різними культурними та освітніми заходами, залученням імпортерів світових вин, підприємців, представників дипломатичного корпусу, знаменитостей та преси. Всесвітній день Мальбека в Україні завжди проходив за участі посольства Аргентинської Республіки в Україні. У 2022 року через війну Всесвітній день мальбеку залишився в Україні майже непоміченим. Однак це шикарне вино з багатими темними фруктовими ароматами як ніяке інше заслуговує на увагу і вшанування.

Як з'явився Мальбек?

Очевидно, Мальбек з'явився в результаті схрещування стародавнього червоного сорту винограду Магдален нуар де Шарант (Magdeleine Noire des Charentes) та Prunelard. Перший – це сорт столового винограду, популярний у Середні віки, а другий – старий сорт із французького міста Гайак, де його можна знайти і досі.

Cорт винограду Мальбек – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog

Популярна, але непідтверджена теорія свідчить, що Мальбек названий на честь угорського паломника, який поширив виноград по всій Франції. Тим не менш, ампелограф і виноградар П'єр Гале зазначив, що більшість свідчень говорить про те, що первісна назва сорту була côt і що вона, ймовірно, виникла у північній Бургундії. Незважаючи на таку назву, виноград Мальбек Аржанте - це не Мальбек, а сорт Абур'ю з південно-західної Франції. Через схожість синонімів Мальбек також плутають із Оксеруа Блан, зовсім іншим сортом. Взагалі Французький ампелограф П'єр Гале задокументував близько тисячі різних синонімів Мальбека, тому що свого часу він виростав у 30 департаментах Франції.

Спочатку Мальбек був вирощений у Франції, досяг найвищої точки розвитку в Аргентині і в даний час подорожує світом, щоб стати одним з основних гравців у міжнародній винній індустрії.

Vinos de La Luz Iluminado Malbec 2015 – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog

Особливості сорту винограду Мальбек

Мальбек дуже пластичний сорт, а це означає, що він сильно варіюється в залежності від терруару. Існує, зокрема, велика різниця між аргентинським та галльським мальбеком. Французькі вина, як правило, мають потужну структуру, жорсткі таніни та яскравий колір у посушливі роки. На відміну від них, аргентинські мальбеки, як правило, набагато фруктовіші, зі зрілими танінами і бархатистим післясмаком.

Виноград Мальбек - це виноград з тонкою шкіркою, якому для дозрівання потрібно більше сонця та тепла, ніж, наприклад, Каберне Совіньйон або Мерло. Він дозріває в середині сезону і може бути дуже темного кольору, багатим на танини і мати характерний смак сливи, який додає складності готовому напою.

Залежно від регіону походження мальбек може мати різні відтінки смаку і аромату. Аргентинський мальбек має виражений фруктовий смак та оксамитову текстуру. Найчастіше в ньому вгадуються нотки стиглої сливи та малини, рідше – аромати квітів, включаючи фіалку та м'яту. При цьому смак мальбеку з Аргентини ніколи не позбавлений танінів, що обволікають, які є ознакою повністю стиглого винограду. У свою чергу французький мальбек цінується менше. На думку винного критика Дженсіс Робінсон, він є "сільською" версією Мерло - з м'якшими танінами, зниженою кислотністю і з ноткою ожини в смаку.

Основні характеристики вина Мальбек

Мальбек має переважно інтенсивно темно-червоний колір, майже чорний. Молоде вино може мати майже синій колір. Щодо смаку, то у молодого вина він досить різкий і лише після досягнення віку в кілька років мальбек стає по-справжньому зрілим складним вином.

Vinos de La Luz Callejon Malbec – Блог про вино та міцні алкогольні напої Wine Blog

Вино Мальбек має характерні фруктові аромати, включаючи темну вишню, сливу, гранат, малину, ожину, чорницю. Також у його смаку можна насолодитися нотками какао, молочного шоколаду, кави, патоки, чорного перцю та тютюну. Мальбек має середню кислотність. Рекомендована температура подачі – 21 °С.