Культура вина
Темпранільйо – король іспанського виноробства


Подорож на виноградники іспанського виноробного регіону Рібера дель Дуеро відкрила для мене багатогранний, складний і стародавній виноградний сорт Темпранільйо. Неповторне враження, яке справив Темпранільйо, надихнуло мене на поглиблене дослідження його історії, особливостей і перспектив.
Феномен Темпранільйо
Виноград Темпранільйо входить в десятку світових сортів і за різними даними займає 4 або 5 місце за кількістю виноградників у всьому світі. Більше 80% виробництва Темпранільйо припадають на Іспанію, а решта 20% - на Португалію, Аргентину, Австралію і США. Цей сорт досить витривалий і може переносити жаркий сухий клімат, що робить його ідеальною культурою для іспанської місцевості.
Почавши пошуки інформації про Темпранільйо, я зіткнулася з величезною кількістю суперечливих описів цього сорту. Одні джерела вказували, що сорт тонкошкірий, в інших - товстошкірий. Також довелося ознайомитися з безліччю версій, чому Темпранільйо любить бочку. Тут думки розділилися: таніни у Темпранільйо слабкі - бочка їх підсилює; або навпаки, таніни сильні - необхідно пом'якшити. Так, я зрозуміла, що потрібно звернутися до першоджерел і експертів, які безпосередньо працюють з Темпранільйо.


Головні особливості винограду Темпранільйо
Суворий клімат і ландшафт цього регіону добре підходять для вирощування жорсткої виноградної лози. Зима холодна з морозами, які, як відомо, трапляються в кінці весни, а літо спекотне, з температурами, що досягають 40 ° C, різко падають уночі. Тут з Темпранільйо виходить яскраво забарвлене структуроване вино з глибоким фруктовим смаком.
Про багату історію Темпранільйо говорить кількість належних йому назв, яких, за різними підрахунками, існує більше 50. Найвідоміші з них: Tinto Fino, Chinchillana, Grenache de Logrono, Tempranilla, Tinto Madrid, Ull de Llebre, Marinera, Santiaguera.
Темпранільйо заслужено є одним з найпопулярніших сортів в Іспанії, особливо в регіоні Ріоха і Рібера дель Дуеро, який за останні 20 років зумів відібрати пальму першості серед червоних виноградних сортів у Garnacha Tinta.

Лози Темпранільйо можна зустріти по всій Іспанії. Він прекрасно переносить посуху, за винятком найбільш екстремальних температур, що дозволило йому прекрасно себе проявити в різних районах країни. Темпранільйо відмінно адаптується до різних типів ґрунтів і клімату, хоча його максимальний потенціал все ж проявляється саме тут.
Темпранільйо: дегустаційні нотатки


Універсальні характеристики іспанського Темпранільйо дозволяють виноробам виробляти з цього сорту вина високої якості.
Info
Залежно від тривалості витримки вони мають насичений гранатовий колір, поки ще молоді, а з віком набувають яскравого фіолетового кольору з темно-фіолетовим відтінком.
Найпомітніші аромати в келиху Темпранільйо - червоні фрукти, в першу чергу черешня і вишня. Інші фруктові аромати включають полуницю, інжир та іноді сливу, якщо виноград був зібраний рано. Від більш пізніх урожаїв очікуйте, що ви відчуєте ноти темних фруктів, таких як чорна черешня, чорниця, ожина. Сорт прекрасно поєднується з дубом і здатний переносити тривалу витримку в нових бочках, в результаті чого ми отримуємо повнотілі і темпераментні вина.
Незважаючи на сучасний тренд, який заохочує спрощення смакової та ароматичної багатогранності вин і скорочення їх витримки в дубі, виноробні господарства продовжують виробляти вина з Темпранільйо з різним терміном витримки. Важливу роль тут відіграють таніни
Еволюція танінів і дубильних речовин, які передає дерево, сприяє зміні аромату, смаку та інших характеристик. З плином часу молекули танінів поступово полімеризуються і в кінцевому підсумку утворюють осад. Цей процес гарантує, що таніни більше не будуть надавати напою гіркоту або терпкість, але зроблять його більш свіжим. Темпранільйо - вино, яке легко поєднується з їжею. Особливо зі стравами з м'яса, овочами на грилі та з копченостями. Також воно відмінно підійде до мексиканської кухні та страв на томатній основі, таких як рагу або лазанья.